fugefaMintha csak az idei hosszú „esős évszak” végére vártunk volna, hosszas előkészítő munka után, júniusban végre megszületett a ZAKEUS Alapítvány, minden kereső számára, aki a lelki ösvények kanyargós útjain vándorol.

Tapasztaljuk, hogy a hétköznapi nyugtalan forgatagban, zaklató, sokszor át nem látható, nehézségekkel terhelt életünkben vágyunk arra, hogy legyen lehetőségünk keresni és rátalálni a Forrásra, ahonnan meríthetünk, ahol töltekezhetünk, és átélhetjük azt, hogy így felvértezve a hatalmas hullámok sem annyira sodró erejűek. Ez a vágy ihlette az Alapítvány létrehozását.
Zakeus, Lukács evangéliumának alakja, a vámszedő, aki a csalás, a könnyű pénzszerzés, embertársai kihasználásának csapdájában vergődött. Gazdag volt, de nap, mint nap szembesülnie kellett saját népe megvetésével, gyűlöletével. Mit ér a könnyű haszon, ha a boldogságot nem találom? Zakeus hallott arról, hogy útja során betér városukba Jézus, a Mester, aki jóságáról híres. Bűnössége tudatában, titokban akart Jézus közelébe férkőzni, a fügefa lombos ágai mindenki tekintete elől jól elrejtették. Egyedül csak Jézus volt, aki az emberek tömegéből észrevette és feltekintett rá: „Zakeus, jöjj le hamar, ma a te házadban kell megszállnom!”

Zakeus fejében teljes képtelenségként hangzik Jézus mondata. Egész életét át kell értékelnie, gondolkodását át kell formálnia ahhoz, hogy felfogható legyen mindaz, ami ebben a pillanatban történt: Jézus megszólítja őt, pedig évek óta, amióta vámszedő lett, zsidó ember nem szólt hozzá. Jézus nem szégyeníti meg, nem tesz neki szemrehányást, hanem otthonába megy. Zakeus szívét megérinti a Szeretet. Tudjuk, hogyan folytatódik a történet. (Jn 19, 1-10) Zakeus befogadja Jézust, és új élet fakad ebből a találkozásból.

Zakeusról neveztük el alapítványunkat, hogy amint ő tette, úgy nyithassunk ajtót mi is a Szeretet számára. Szentendrén, a Dunaár utcában, új otthont hoztunk létre, hogy oda ki-ki betérhessen egyénileg vagy közösségben, aki a Forrást keresi, életének forrását.

Néhány hónapja egyéni beszélgetésekkel segítjük a hozzánk fordulókat, szeptembertől kezdve pedig csoportos formában is szeretnénk lehetőséget teremteni, hogy mindenki, aki keresi, rátalálhasson a maga fügefájára. Arra a helyre, ahonnan a nagy forgatag ellenére is kivehető annak alakja, aki felé vágyom, ahol rejtekben is lehetek, mégis megnyithatom magam és megszólíthatóvá válhatok a Szeretet számára.

„Szakadt a zápor, jött az áradat, fújtak a szelek és nekizúdultak a háznak. De az nem dőlt össze, mert az alapjait sziklára rakták.” (Mt 7, 25) Bízunk benne, hogy Isten kegyelméből így lesz.

A Zakeus-otthonban, melynek udvarán valóságosan is ott áll – nem kis meglepetésre – egy sokéves fügefa, szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Szentendre, 2010. augusztus

dr. Hollai Zsuzsanna